Steam Oyun İnceleme Sistemi Yine Güncellendi

Steam inceleme sistemini 12.09.2016 tarihinde yeniden değiştirdi. Daha önceden oyunlar çıktıktan sonra yapılan yeni yorumların öne çıkmasını sağlayan farklı bir hesaplama yapıldığı şu haberde anlatılmıştı.

Şimdi ise inceleme sistemi, geliştiricileri iki tarafa ayıran başka bir değişiklikle karşımıza geldi.

Steam incelemelerinin yeni görünümü
Bu değişiklikle birlikte oyunları Steam'den alanlar ile Humble Bundle, G2A vb. sitelerden alıp Steam'de anahtar ile etkileştirenler arasında büyük bir fark olacak.


Artık ürünün mağaza sayfasına girdiğinizde, ilk olarak Purchase Type (Satın Alım Türü) bölümünde Steam'den satın alanların yorumları gösterilecek. Dilerseniz Key Activations (Anahtar Etkinleştirmeleri) veya All (Tümü) seçerek farklı siteden alıp anahtarla etkileştirenlerin de yorumlarını görebilirsiniz.

Buraya kadar bir sorun yok gibi. Ancak sorun aslında tam da burada başlıyor. Steam, açıklamasında, anahtar ile oyun etkinleştirenlerin yorumlarının (ya da daha doğru bir deyişle olumlu veya olumsuz değerlendirmelerinin) oyunun değerlendirme puanına (Çok Olumlu, Olumlu, Karışık, Olumsuz) etki etmeyeceğini söylüyor. Bunun savunması olarak da bazı geliştiricilerin kendi oyun anahtarlarını istedikleri gibi ücretsiz dağıtıp, puanlarını yükseltmek üzere hile yaptıklarından bunun oyunun gerçek kalitesini gizlemesini önlemek. Steam ayrıca bu geliştiricilerin tespit edilip marketten yasaklanacaklarını da belirtiyor. Valve yaptığı ilk incelemeyle 160 oyunun gerçeği yansıtmayan puanlara sahip olduğunu tespit etmiş ve bu değişikliğin daha güvenilir değerlendirmeler ile oyunseverlere rehber olacağını düşünüyor.

Bazı geliştiriciler ise buna karşı. Özellikle Steam'de yeterince yer göremeyen bağımsız yapımcılar, KickStarter projeleri ile oyunlarını gerçekleştirip, destekçilere anahtar dağıtıyorlardı. Bu değişiklik ile oyunun ilk destekçileri olan bu kişilerin değerlendirmeleri artık kaale alınmayacak.

Steam'in bu değişikliği çok tartışılacak gibi görünüyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar