Nereden, nasıl oyun satın almalıyım? Dijital Koleksiyonculuk

Yeterince zamanınız varsa ve hayal kurmayı seviyorsanız oyun oynamak size göre olabilir. Ancak burada nasıl indireceğiniz değil, yasal olarak nerelerden alabileceğiniz hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Ancak bazen oyun oynarken sabırlı olmanız gerektiğini de bilmeniz gerek. Aşağıdaki çocuğa bir bakın:




Özetle oyunun yüklenmesi uzun sürüyor ve çıldırıyor. Tabii o zamanlarda SSD yok :). Bu da zamanlamayı ayarlayamayan bir kızın dramı. Muhtemelen izlemişsinizdir:




Bunların dışında bilgisayarınızın alacağınız oyunu kaldırabilmesi çok önemli. Bu da heyecanınızı kırabilecek faktörlerden. Eğer bir tutkun olmuşsanız her indirimde bir oyun alacağınıza eminim.

Oyun Kütüphanesi

Kütüphane
Eğer bir koleksiyoncu olacaksanız, oyun kütüphanesi oluşturmayı seveceksiniz. Kitaplarda olduğu gibi oyunları da fiziksel olarak satın alabilirsiniz ancak sahip olduğunuz yer buna engel olabilir. Burada sadece dijital kütüphanelerden bahsedilecek.

Peki dijital kütüphaneniz olunca ne avantajınız olacak?

Kutulu oyun aldığınızda oyunu bilgisayar her kurduğunuzda CD/DVD'deki sürümüne sahip olursunuz. Oyuna yama/güncelleme çıkmışsa, bunları internetten indirip tekrar kurmanız gerek. Ancak Dijital olarak satın aldığınızda, muhtemelen güncellemeleri otomatik olarak alırsınız. Oyunu her kurduğunuzda son güncellemeler de otomatik yüklenir.

Peki dijital kütüphenede ne bilmek gerek? Bu sorunun yanıtı için ilk olarak DRM tanımını ve ardından da aşağıdaki şekli açıklamamız gerekiyor. DRM (Digital Rights Management - Dijital Haklar Yönetimi): dijital medyaların (film, müzik, oyun gibi) günümüzde çok kolay bir şekilde kopyalanabilir olması sebebiyle lisans haklarını kontrol etmek amacıyla geliştirilmiş erişim kontrol sistemi. Ancak bazı kullanıcılar zaten ne olursa olsun korsanın önüne geçilemediği gerekçesiyle bunun kullanışsız olduğunu savunmakta. DRM korumalı bir ürüne sahip olduğunuzda kiminle paylaşmak istediğinize siz değil; satın aldığınız yer karar veriyor.
Oyun Alınabilecek Bazı Kaynaklar
Soldaki kafes içerisindeki diskte gördüğünüz dağıtımcılar (Steam, Origin, UPlay ve Humble Bundle), DRM korumalı oyunları satın alabileceğiniz dağıtımcılardır. Sağdaki DRM'siz altındaki GOG.com ve Humble Bundle ise DRM'siz oyunları satın alabileceğiniz başlıca dağıtımcılardandır.

Humble Bundle, oyunlara bağlı olarak hem DRM korumalı (Steam üzerinde etkinleştirmek üzere anahtar sunmakta) hem de DRM'siz (GOG.com veya kendi sitesi üzerinden) oyun satışı yapıyor. Bu nedenle iki alanda da kullandım.

DRM korumalı satış yapan kaynaklar genellikle yüklenmesi zorunlu olan bir istemciyle geliyor. Örneğin Steam'den aldığınız oyunları oynayabilmeniz için Steam istemcisini yüklemeniz gerek. Aldığınız oyunları kimseyle paylaşamazsınız (Aile kütüphanesi hariç) veya bazı oyunları oynayabilmeniz için İnternet bağlantınızın olması gerekli. Bir istemcinin avantajı ise, oyunlarınızı tek tuşla indirip aynı yerden başlatabilmeniz; aynı zamanda da oyunlara güncelleme geldiğinde güncellemelerin otomatik indirilmesi. UPlay ve Origin de Steam'e benzemekte ancak UPlay'de Ubisoft, Origin'de de EA (Electronics Arts) oyunları yer alıyor. Bu istemciler ne yazık ki Linux sürümü sunmuyor.

Oyunları DRM korumasız aldığınızda ise sahip olduğunuz oyunları istediğiniz yere yükleyebilir, istediğiniz kişilerle paylaşabilir veya (ağ tabanlı bir oyun değilse) İnternet bağlantınız olmadan oynayabilirsiniz. Ancak genellikle oyunları indirmek ve güncel tutmak size kalıyor (istisna: GOG Galaxy İstemcisi konusuna bakın).

Humble Bundle

Humble Bundle - Ubisoft Paketi

Humble Bundle Hızlı Bakış

Hazır Humble Bundle demişken, bu siteden başlayabiliriz. Bu sitede oyunlar paketlenerek veya kendi marketi aracılığıyla size sunuluyor. Hatta gelirlerin bir kısmı da yardım kuruluşlarına bağışlanıyor. Yardım kuruluşlarına bağışlanacak miktarı ödeme yapmadan önce sayfanın sonundaki kaydırma çubuklarını kullanarak ayarlayabilirsiniz. 

Humble Bundle - Ödenecek Miktarın Kimlere Paylaşılacağı
Sitede paketler üç kategoriye ayrılıyor. Her kategoride yazılan ücreti ödeyince o kategori ve altındakilere sahip oluyorsunuz. En az ödenecek miktar ile ilk kategorideki oyunlara, ortalama ödenen miktar ile bu ve altındakilerine, son kategori miktarını ödeyince de tüm oyunlara sahip oluyorsunuz. Bu paketlerde geliştiriciye göre, bazı oyunlar DRM'siz sunuluyor ve istediğiniz yerde hiçbir istemci kullanmadan oynayabiliyorsunuz. DRM korumasız bu oyunları Humble Bundle kütüphanenizden kendiniz indirmeniz gerek. DRM korumalı oyunlar için de Steam veya UPlay üzerinde etkinleştirmek üzere bir anahtar sunuluyor

Steam

Steam Kütüphane Sayfası
Steam, DRM korumalı ürünleri satan platformların en büyüğü. Kendi marketi ve kendi topluluk sayfaları ile oyun ile ilgili herhangi bir işlemi tek istemci kullanarak yapabileceksiniz. Aynı zamanda satın aldığınız oyunları kütüphanenizde görebilir; tek tıkla indirebilir ve oynayabilirsiniz. Oyunla ilgili güncellemeler çıktığında kendiliğinden indirilecektir. Steam; topluluğu, başarılar, oyun kartları vb. gibi ekstralar sayesinde çok yaygın bir istemcidir. İleride Steam ile ilgili ayrıntılı bir yazı paylaşılacak.

Steam İstemcisi - Market ve Kütüphane

GOG

GOG Galaxy İstemcisi
Steam'in aksine GOG (Good Old Games) içinde bulundurduğu tüm oyunları DRM korumasız olarak size sunuyor. DRM korumasız oyunların alınabileceği en büyük platformlardan biri. Bu da oyunları kimlerle paylaşacağınızı size bırakıyor. Hiçbir istemci indirmeden oyunları indirebilirsiniz. Satın aldığınız oyunlar genellikle arkaplan, avatar, içerisinde çalan müzikler vb. ile birlikte sunuluyor. Güncellemeler geldiğinde de bilgilendirme alacaksınız. GOG de topluluk sayfaları sunuyor ancak Steam'e göre daha az etkin. Barındırdığı oyunlar adının aksine yeni oyunları da içeriyor. Ancak bir oyun çıktıktan sonra GOG'de yayınlanması biraz zaman alabiliyor.

GOG tamamen isteğe bağlı sunduğu Galaxy istemcisi ile, Steam istemcisine benzer bir deneyim yaşatıyor. Henüz erken sürümünde olan istemci ile oyunlarınızı ve oyunla birlikte gelen hediyeleri tek tuşla indirebilir, yedeğini bir harici diske kaydedebilir ve güncellemeleri otomatik indirip yükleyebilirsiniz. Şu anda GOG sitesinde ve istemcisinde Türkçe desteği ne yazık ki yok.

GOG Web Sitesi
GOG Galaxy İstemcisi

ShinyLoot

Tabii ki GOG tek DRM'siz satış yapan bir site değil. Bunlardan bir diğeri de ShinyLoot('tu). Şirket oyunlarını DRM'siz sunmalarına rağmen yeterince satış yapamamalarının heveslerini kırdığını; bundan dolayı marketten çekileceklerini bildirdiler [1]. Buradan oyun alan kişiler oyunlarını son kez en geç 31 Mart 2016 tarihine kadar indirebilecekler. Bundan sonra kütüphanelerini kendileri saklamaları gerekecek. Bu nedenle büyük firmalardan oyun satın almakta yarar var.

Elveda ShinyLoot

Oyunu Nereden Satın Almalıyım?

IsThereAnyDeal.com web sitesi
Isthereanydeal Life is Strange En Uygun Fiyat

Yukarıda oyun satışı yapan başlıca sitelerden bahsedildi. Peki alacağınız oyunu en uygun fiyata nerede bulacaksınız? Tek tek siteleri gezmek yerine, bunu sizin için yapıp en uygun fiyatları bulan site IsThereAnyDeal.com var. Bir oyunu arama kısmına yazarak en uygun alacağınız siteyi görebilirsiniz. Oturum açtıktan sonra bölge olarak Türkçe seçmeyi unutmayın. Bu şekilde Türkiye'deki fiyatlar size gönderilecektir. Bunu yapmanız önemli çünkü Steam'de genellikle Türkiye fiyatları diğer ülke fiyatlarından daha düşük. Eğer Steam'den alacaksanız diğer istatistikler için aşağıdaki siteye uğramanızda da yarar var:




Bu sitede bir oyunun Steam üzerindeki fiyat geçmişi gösteriliyor. Şu anda sahip olduğu fiyat ve şimdiye kadarki en düşük fiyatı oyunu arayarak görebilirsiniz. Ayrıca oyun hakkında ilginç ayrıntılara da ulaşabilirsiniz. Yine Türkiye fiyatlarını seçmeyi unutmayın.

Ancak oyunları farklı siteden aldım, hepsini nasıl takip edeceğim?

Keeptrackofmygames.com bu konuda size yardımcı olacak! Steam kütüphanenizi otomatik olarak içe aktarıp etiketliyor. Aynı zamanda aldığınız her oyunu nereden aldığınızı etiketleyerek veya liste oluşturarak kolaylıkla tümünü tek bir yerden bulabilirsiniz.

Keep Track of My Games - Örnek Oyun Listesi
Keep Track of My Games Hızlı Bakış

Sonuç olarak dijital kütüphane oluşturmak için birçok alternatifiniz var ve DRM koruması olup olmamasına göre oyunları almaya karar verebilirsiniz. Oyunları almadan önce her zaman fiyat araştırması yapmakta yarar var. Yukarıdakilere ek olarak G2A.com sitesinden de uygun fiyata oyun anahtarı almak mümkün (Steam veya GOG'de etkinleştirmek üzere), ancak kendi sitelerinden alırsanız en azından Steam Türkiye marketi için daha uyguna alacağınızdan eminim.

Satın aldığım oyunları kaldırınca tamamen yok olacaklar mı?

Tabii ki hayır. Satın aldığınız oyunlar Steam'de etkinleştirilmişse (Steam Store'dan veya Humble Bundle'dan alınarak) Steam İstemcisi ile dilediğiniz zaman indirebilirsiniz. GOG'dan alınan oyunları da Galaxy İstemcisi ile veya web sitesinden dilediğiniz zaman indirebilirsiniz. Humble Bundle DRM'siz oyunları da Humble Bundle sitesinden indirebilirsiniz.

DRM'siz aldığım oyunları dağıtabilir miyim?

En çok sorulan sorulardan biri bu. GOG'nin bu konuda açıklaması şöyle:

Aldığınız oyunu aynı evde bulunan kişilerle oynamak üzere paylaşabilirsiniz. Uzakta bulunan tanıdıklarınızla lütfen paylaşmayın.

Steam'den alınan oyunlar sadece istemci ile açılabildiğinden, zaten paylaşma imkanınız bulunmuyor. Ancak Steam Aile Paylaşımı ile 10 bilgisayara kadar kütüphanenizi paylaşmanız mümkün. Tabii ki aynı oyunu iki kişi aynı anda oynayamaz. Oyun sahibinin her zaman önceliği bulunmaktadır.

Sorularınız varsa yorum olarak yazabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar